dia 2

El Romànic del Pallars

Dia 2

18 de Juny

8:00

Bon dia! Baixem a esmorzar. A les 8:30 ens passaran a recollir els taxis d'Espot per portar-nos a Escaló.

9:00

Ens espera la guia de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu per fer-nos les visites guiades a:

Sant Pere del Burgal: caminarem uns 25 minuts per un sender que transcorre per la llera esquerra de la Noguera Pallaresa en mig de boscos de ribera i prats, fins arribar a l'antic monestir benedictí, edificat sobre un altre ja existent del segle IX i del que sols ens queda l'església parcialment enrunada. L'església és una construcció d'estil romànic del segle XI-XII, de planta basilical amb tres naus orientades a llevant encapçades per tres absis semicirculars. La nau central disposa també d'un absis contraposat orientat a ponent, cosa que es considera excepcional en el romànic català.

A l'absis central de la capçalera s'hi ha reproduït les pintures murals originals, que actualment es troben al MNAC i estan atribuïdes al Mestre de Pedret. Destaca la mítica figura femenina que hi apareix, la comtessa Llúcia de la Marca. A l'interior també es troba la reproducció d'una talla romànica policromada de Crist Crucificat i uns fragments de pintures murals originals.

A través del projecte de promoció turística i del patrimoni Joc de Dames, descobrirem una època apassionant que s'explica de manera original, perquè les protagonistes són les dones. Una altra mirada sobre un territori carregat d'història, explicant els orígens del monestir i el context social i polític en el qual es va desenvolupar i recuperant de l'oblit el paper de la dona.

Mitjançant un joc participatiu ens endinsarem a l'època medieval dels segles X a XII. Dues dones seran claus en aquesta història: l'abadessa Ermengarda -en l'únic període en que el monestir va esdevenir abadia femenina-, i la comtessa Llúcia de la Marca, dona de l'agressiu comte Artau I de Pallars Sobirà. La seua vida política i pública va ser notòria i activa, compartint amb el seu marit, i posteriorment amb el seu fill Artau II, el poder al Pallars Sobirà.

Vila closa d'Escaló: ha estat tradicionalment la porta sud de les valls d'Àneu. Aquesta situació clau pel domini del comtat de Pallars explica la seva configuració de vila closa, datada aproximadament al segle XIII i conservada en gran part. Una vila closa es un tipus de disposició urbanística que s'articula a l'entorn d'un carrer central. Les cases de banda i banda clouen el recinte urbà amb les parets de darrera les quals esdevenen una muralla. El poble conserva els dos portals fortificats ubicats als dos extrems del carrer amb la funció de tancar defensivament la vila en cas d'atacs hostils.

Dalt d'un turó que presideix el poble, s'aixeca una torre de guaita medieval de planta circular datada als voltants del segle XI. Aquesta torre era el centre de la línia defensiva de l'entrada meridional a la Vall d'Àneu, juntament amb el castell d'Escart, La Torrassa, el castellot d'Estaís i els castells de Llort, Berrós i Llavorre.

En paral·lel a la visita de Sant Pere del Burgal, també visitarem una "guarderia de truita de riu autòctona del Pallars".

Centre de recuperació de fauna ictiològica autòctona d'Escaló: Els alevins -truites de 6 a 12 centímetres nascudes el mateix any- que son rescatades del medi natural, es dipositen als canals d'alevinatge on es criaran durant 8 o 10 mesos en semillibertat, amb les mateixes condicions d'aigua i alimentació que trobaran posteriorment al riu. S'alimenten només amb aliments naturals, bàsicament cucs de terra i cucs de mosca i es mantenen fora dels perills de la depredació natural i de les alteracions naturals. D'aquesta manera s'aconsegueix un índex supervivència per sobre del 75%, quan en el medi natural poques vegades superen el 10%. Quan han assolit una mida aproximada de 18 a 20 centímetres, s'alliberen de nou al riu.

L'objectiu d'aquests centres d'alevinatge és repoblar els rius del Pirineu de truita autòctona i que la pesca torni a ser un dels esports més practicats al Pallars Sobirà i porti turisme a la comarca.

El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites autòctones més pures del país. Aquesta zona està catalogada com a Zona de Reserva Genètica de truites, per tal de garantir la conservació de la genètica de la truita autòctona. A la recuperació de les truites autòctones hi ha participat el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i les Societats de Pescadors, el Cos d'Agents Rurals i el Servei de Pesca Continental de la Generalitat de Catalunya.

Aquest any, per primera vegada, s'ha aconseguit amb èxit la cria d'alevins procedents la fresa de truites en captivitat, controlant la desclosa dels ous, en les condicions més naturals possibles.

Vegeu els següents vídeos per a més informació: Vídeo1 i Vídeo2

13:30

Dinarem a l'hotel. En acabar temps lliure fins l'hora de baixar a Espot.

15:30

Baixarem al poble d'Espot per la pista que travessa el bosc de la Mata. Continuarem pel camí de Roca Blanca, camí de servei que transcorre damunt la canonada que porta l'aigua de la represa d'Espot fins la central hidroelèctrica que hi ha a peu de carretera C-13. Ens aturarem una estona al lloc on feien els tubs de formigó durant la construcció de la canalització, ara transformat en una zona de pícnic. Entrarem al poble passant davant la represa i travessant els dos rius que hi conflueixen, els rius Peguera i Escrita.

17:00

Visitarem la Casa del Parc Nacional. Un audiovisual i una visita guiada per l'exposició permanent ens permetrà adquirir un major coneixement de la configuració geològica, la fauna i la flora d'aquest espai natural. També ens informaran de les normes que hem de respectar dins el parc.

17:30

Gimcana de descoberta del poble d'Espot. Està organitzada en varies parades distribuïdes per diferents indrets singulars de la població. Ens organitzarem en grups que començaran en parades diferents, però caldrà passar per totes les parades resolent les qüestions proposades.

En acabar, gaudirem de temps lliure fins a l'hora de sopar.

20:30

Hora de sopar. En acabar, temps lliure fins a les activitats de nit.

22:00

Nit astronòmica / Passejada nocturna. 

00:00

Bona nit! Hora d'anar a dormir. Hem d'agafar forces per les activitats de l'endemà. Estarem en silenci a les habitacions per respectar el descans de la resta de companys i hostes de l'hotel.

Institut Manuel de Montsuar | Lleida | 2019
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar